Saç Ekimi İşleminde Türkiye’nin Öncü Rolü

0

Saç Ekimi İşleminde Türkiye’nin Öncü Rolü

  Saç ekimi işleminde dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri Türkiye’dir. Türkiye’yi saç ekimi hizmetinde bir cazibe merkezi haline getiren öncelikle söz konusu işlemin makul bir bedelle ve yüksek hizmet kalitesiyle uzman doktorlar tarafından steril bir hastane ortamında yapılmasıdır. Bir diğer önemli husus ise saç ekimi işleminde kullanılan ileri teknolojiler sayesinde hastanın çok kısa bir süre içerisinde sosyal hayatına devam edebilmesidir. Ayrıca Türk hukukunun hizmetten yararlananlar lehine olan hükümleri de yabancıların güvenle Türkiye’den saç ekimi hizmetini almasını sağlamaktadır. Gerek verdiği bu güvenle gerekse de sunduğu hizmetin kalitesiyle Türkiye, saç ekimi işleminde tercih edilen ülkelerin başında gelmektedir.

 

Saç Kaybının Nedenleri Nelerdir?

 Saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden biri genetik yatkınlık olmakla birlikte tıbbi hastalıklar, yaralanmalar ve yaşlanmak da saç dökülmesine neden olmaktadır. Tüm bunların yanı sıra saçın yıkandığı suyun sertlik derecesi, saç için kullanılan jöle ve losyonlar ve stresli çalışma ortamı gibi faktörlerin de saç dökülmesini hızlandırdığı görülmektedir.

 Saç dökülmesi görülmeye başlandığı takdirde öncelikle kişinin içerik olarak minimum düzeyde kimyasal içeren şampuan ve sabunları tercih etmesi önerilmektedir. Ayrıca medikal tedaviler yoluyla saç dökülmesi geciktirilerek saçın ömrü uzatılabilmektedir. Ancak günümüzde saç dökülmesini tamamen önleyebilen herhangi bir tıbbi yöntem bulunmamaktadır. Bu nedenle kaybedilen saçların geri kazanılmasını sağlayan saç ekimi yöntemine günden güne daha çok başvurulmaktadır.

 

Saç Ekimi İşlemi Nedir?

 Saç ekimi, kelliğe karşı dirençli olan vücudun kol, bacak, göğüs gibi bölgelerinden ve özellikle de başın arka kısmından alınan saç köklerinin saçların döküldüğü bölgeye nakledilmesi işlemidir. Söz konusu bölgeler arasında en çok tercih edileni başın arka kısmıdır.

 

Saç Ekimi İşlemini Kimler Yaptırabilir?

 Yapılan araştırmalara göre 50 yaş üzerindeki erkeklerin %50’sinde saç dökülmesi görülmektedir. Bu sebeple erkekler için en çok uygulanan kozmetik cerrahi yöntemi saç ekimidir. Her ne kadar daha çok erkeklerde görülse de kadınlarda da sıklıkla saç dökülmesine rastlanmaktadır. Saç ekimi, dökülme hızının ve saç bölgesindeki açıklığın belirlenmesinin ardından yirmi yaşından itibaren kadınlara ve erkeklere uygulanan bir yöntemdir. Saç dökülmesinin yanı sıra sakal, kaş ve bıyık dökülmelerinde de aynı işlem uygulanmaktadır.

 

 

Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?

 Saç ekimi iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama saç köklerinin alınmasıdır. İkinci aşama ise alınan köklerin nakledilmesidir. Saç köklerinin alınması aşamasında tarihsel olarak başvurulan ilk yöntem fut yöntemidir. Fut yönteminde ense bölgesindeki saçlar bir bistüri yardımıyla çıkarılarak tek tek ayıklanmaktadır. Ancak fut yöntemi ense bölgesinde dikiş izine sebep olduğundan günümüzde daha çok fue yöntemi kullanılmaktadır. Fue yönteminin sıklıkla tercih edilmesinin nedeni işlem sonrasında dikiş izi gibi herhangi bir ize neden olmamasıdır. Fue yönteminde saç ekimi işleminde kullanılacak köklerin alınacağı bölge saçların kısaltılması amacıyla tıraş edilir. Daha sonra saç ekiminde kullanılacak bir saç ünitesi yerinden alınarak bir başka yere nakledilir. Söz konusu saç ünitesi başın arka kısmında iki kulak arasındaki donör bölgeden tek tek alınır. Ardından saç ektirilecek alana köklerin ekilmesi amacıyla kanallar açılır. Kanalların açısının doğru tespit edilmesi ve kanal açarken doğal bir saç çizgisi oluşturmak saçların doğal görünmesinde son derece önem arz eder. Bir sonraki aşama ise saçların ekilmesidir. Fue yönteminin kullanıldığı bir saç ekimi seansı ortalama olarak 6 ile 9 saat arasında tamamlanmaktadır. Kişinin ihtiyacı doğrultusunda tek bir seans yeterli olabileceği gibi iki veya üç seans da yapılabilir.

 Fue yöntemiyle saç ekimi işleminden sonraki ilk hafta saç derisini korumak önemlidir zira bu süre boyunca saç derisi oldukça hassastır. Bu nedenle bir haftalık sürede alkol ve sigara tüketmemek, kirli ve tozlu ortamlarda bulunmamak, saç derisine doktorunuzun önerdiğinden başka bir madde uygulamamak operasyonun başarısını arttıracaktır. Ayrıca saç ekiminin yapıldığı gün ve takip eden üç gün boyunca saçlar yıkanmamalıdır. Bu süreçte saç diplerinde kabuklanma olması ve kırmızı noktalar oluşması normaldir, zamanla geçecektir. Ancak kabuklanmanın zamanla geçmemesi saçların çıkmasını engelleyeceğinden doktora başvurulmalıdır.

 İkinci süreç ise ekim işleminden birkaç hafta sonra başlayıp altı aya kadar sürebilen bir dönemdir. Bu dönemde zayıf saçlar dökülür ve ardından yeni saçlar çıkmaya başlar. Bu süreçte hastanın dikkat etmesi gereken birtakım hususlar vardır. Öncelikle kişi duş alırken aşırı sıcak su kullanmamalıdır ve saçı yüksek basınçlı suya maruz bırakmamalıdır. İkinci olarak denize ve havuza girilmemelidir. Son olarak saça jöle, sprey, losyon gibi ürünler kullanılmamalıdır.

 Saçların büyük bir kısmı işlemden sonraki 6. ay ile 9. ay arasında çıkar. Saçların tamamının çıkması ise 1 yılı bulur.

 

Saç Ekiminin Yan Etkileri Nelerdir?

 Saç ekimi işleminin kişinin hayatını etkileyecek nitelikte yan etkileri bulunmamaktadır. Fakat her tıbbi işlem gibi basit düzeyde yan etkilerin görülmesi mümkündür. Örneğin saç köklerinin alındığı ve yerleştirildiği alanlarda kanama görülmesi olasıdır. Yine çok nadir görülmekle birlikte saç köklerinin alındığı ve yerleştirildiği alanların enfeksiyon kapması söz konusu olabilir. Bir diğer yan etki ise saç ekimi tekniğinin kötü uygulanması sonucu saçların yanlış yöne uzamasıdır. İşlem sonucunda ekilen saç köklerinin saçlı derinin üzerinde kalması halinde ise saçlı deride kabarcık şeklinde bir görüntü oluşur ve bu durum parke taşı görünümü olarak isimlendirilir. Bahsi geçen yan etkilerin görülme riskini en aza indirmek için mutlaka saç ekimi işleminin alanında uzman doktorlar tarafından yapılması gerekir.

Saç Ekimi İşleminin Ardından Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

  • Doktorunuzun belirttiği süre boyunca alkol, sigara ve kahve tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Aşırı sıcak sudan, yağmurdan ve güneşten başı korumak gerekir.
  • Terlemek ekilen saç köklerine zarar verebileceğinden işlemden sonraki ilk günlerde terlemeye neden olacak fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır.
  • Stresten uzak durulmalıdır.
  • Saç ekilen bölgeyi kaşımamak gerekir. Oluşan kabuklanmanın kendiliğinden geçmesi beklenmelidir; kabuklanma kendiliğinden geçmediği takdirde doktora başvurulmalıdır.
  • Saça hafifçe masaj yapılabilir.
  • Sırtüstü uyumak gerekir. Böylelikle şişlik oluşması engellenebilir.
  • Giymesi kolay kıyafetler seçilmelidir. Örneğin boğazlı kazak gibi baştan geçirmek suretiyle giyilen kıyafetler yerine fermuarlı giysiler tercih edilmelidir.
  • Baş bandı veya başa oturmayan fötr şapkalar kullanmak başın dışarıdan gelebilecek olumsuz etkilere karşı korunmasına yardımcı olur.

 Saç ekimi işleminden sonra bu hususlara dikkat etmek operasyonun başarısının artmasında son derece etkilidir.

 

Ekilen Saçlar Doğal Görünür mü?

 Ekilen saçlar doğal görünür. Ancak ekilen saçların doğal görünmesi için işlemin bir sağlık kuruluşunda ve uzman doktorlar tarafından yapılması gerekmektedir. Saç ekimi işlemi estetik yönü ağırlıkta olan bir operasyon olduğundan işlemin başarısının öncelikli koşulu işlemin tecrübeli uzmanlar tarafından yapılmasıdır. Doğru sağlık kuruluşunun tercih edilmesi halinde ve işlem sonrası dikkat edilmesi gereken hususlara uyulduğu takdirde ekilen saçlar doğal bir görünüme sahip olur.

 

Kadınlarda Saç Ekimi İşlemi

Kadınlarda gebelik sonrasında ve guatr, kolesterol, anemi, epilepsi gibi hastalıklar sonucu kullanılan ilaçlar nedeniyle ciddi saç dökülmesi yaşanabilmektedir. Ancak bu gibi durumlarda doğrudan saç ekimi işlemi önerilmemektedir. Öncelikle medikal tedavi uygulanarak saçların çıkması beklenmektedir. Medikal tedavi sonucunda saçların çıkmaması durumunda ise saç ekimi operasyonu yapılmaktadır.

Saç Dökülmesine Neden Olan İlaçlar

  • Epilepsi ilaçları
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar
  • Tiroid ilaçları
  • Diyet hapları
  • Kan inceltici ilaçlar
  • Kemoterapi
  • Uyuşturucu (kokain gibi)